Vill du veta mer? Ring oss på: 0470-700880

Klarar du E10 i tanken?

Den 1 augusti infördes E10 i Sverige, det vill säga en inblandning av upp till 10 % etanol i den 95-oktaniga bensinen.  98 oktan har upp till 5 % etanolinblandning. Så vad innebär det här för dig och din motorcykel och båtmotor?

Nyare motorcyklar och båtmotorer har som regel inga problem med E10-bensin utan kan köras som tidigare. Räkna dock med en aning högre bränsleförbrukning eftersom etanol inte innehåller lika mycket energi som bensin, blandningen har helt enkelt blivit en aning ”magrare”.

Förutom den magrare blandningen kan den ökade inblandningen av etanol även påverka bränslesystemets packningar och slangar, åtminstone i lite äldre motorer som inte är gjorda för att klara etanol i bränslet.

För båtmotorer rekommenderas E5/98 oktan

Många nyare båtmotorer klarar E10-bensin. Mercurys inom- och utombordare är godkända för upp till 10 % etanol. Du hittar fler detaljer i din användarhandbok för din Mercury-motor där bränslekvaliteten specificeras just för din modell.

Men även tank och bränslesystem som ligger utanför motorn kan påverkas, därför är vår rekommenderar att köra på E5/98 oktan för att vara på den säkra sidan.

Motorcyklar ATV:er och mopeder?

Många nyare motorcyklar och mopeder klarar E10-bensin. Länken nedan leder till en lista över märken, modeller och årsmodeller som klarar E10-bensin. Men rådet är detsamma som för båtmotorer om du är osäker – tanka E5/98 oktan för att vara på den säkra sidan.

Lista över motorcyklar som klarar E10: