Vill du veta mer? Ring oss på: 0470-700880

När det gäller båttrailers och andra transportvagnar för båtar finns det några olika typer av vagnar som kan vara bra att känna till. Kör du längre sträckor ska du se till att ha en bromsad båttrailer medan du som främst är ute efter smidig sjösättning och förvaring med kortare transporter där emellan kan klara dig långt med en båtupptagningsvagn.

Båtupptagningsvagnar för förvaring och kortare transporter

Båtupptagningsvagn från Fogelsta.

Båtupptagningsvagn från Fogelsta.

Den enklaste och ofta billigaste formen av båtvagn är båtupptagningsvagnar som lämpar sig utmärkt för säker upptagning, kortare transporter och för båtförvaring. En båtupptagningsvagn är inte registrerad och behöver varken besiktigas eller skattas, men får å andra sidan inte köras fortare än 30 km/h. När det gäller funktionaliteten med vinsch och rullar är den som regel densamma som för andra typer av båtsläp.

Du ska numera även ha ett belysningskit till denna typ där du behöver ha bromsljus och bakljus samt körriktningsvisare. Det finns färdiga kit för detta som du enkelt kan montera själv.

Obromsade båttrailers

Obromsad båttrailer från Fogelsta.

Obromsad båttrailer från Fogelsta.

Obromsade båttrailers är till skillnad från båtupptagningsvagnar utrustade med belysning från början. De är även registrerade och får köras i trafik i upp till 80 km/h. Men bara med mindre och lättare båtar. För tyngre båtar på 600 kg eller mer behöver du en bromsad båttrailer.

Bromsade båttrailers

Bromsad båttrailer från Fogelsta.

Bromsad båttrailer från Fogelsta.

Med en bromsad båttrailer avlastas dragbilen vid inbromsningar och därmed kan du dra även större och tyngre båtar. Även bromsade båttrailers får köras i upp till 80 km/h och ska besiktigas.

För båtar på 1 500 kg och uppåt rekommenderas en boggietrailer som Fogelsta 35026SV vilken klarar att lasta båtar upp till 2 800 kg tack vare dess förstärkta chassi, dubbla självjusterande vaggor, justerbar hjulaxel och V-drag som löper ändra fram till kulkopplingen och ger bättre stabilitet.

Fogelsta 35026SV

Fogelsta 35026SV

Så mycket får du dra med din bil och ditt körkort

Det kan vara snårigt att veta vilka regler som gäller för att få dra släp då vikten även är beroende av körkort och bilens vikt. Ett lätt släpfordon får exempelvis ha en totalvikt på 750 kg, men totalvikten kan vara över 750 kg om drag- och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton.

Exakt hur mycket just du får dra med din bil går att kontrollera med Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Du behöver ange registreringsnummer på bil och släpvagn samt din körkortsbehörighet för att få ut rätt resultat.

Här hittar du kalkylatorn: